keskiviikko 20. helmikuuta 2019

Nastakengät, liukuesteet vai kitkat?


Vertailussa nastakengät, liukuesteet ja kitkakengät


Nastakengät

Nastakengät ovat hyvät ja tukevat kengät kävellä aivan jäisellä pinnalla. Usein kengät ovat myös vedenpitävät tai ainakin vettä hylkivät ja sopivat hyvin esim. kävellen tehtyyn työmatkaan tai lenkille. Näiden kenkien huono puoli on, että niillä ei ole suositeltavaa kävellä sisällä. Nastat jättävät jälkiä lattiaan ja voivat olla kivipinnalla sisällä liukkaat. Asia on ratkaistu kehittämällä erilliset kumiset suojukset, jotka voidaan vetää nastojen suojaksi sisällä. Suhteessa suojat ovat aika kalliit, n. 30 €.

Juoksuun tarkoitetut nastakengät.
Vedenpitävät nastakengät arkeen.

Nastakengät ovat yleensä laadukkaita kenkiä ja siksi myös arvokkaita. Hinnat liikkuvat 100 € molemmin puolin. Lisäksi nastakenkiä on kehittely myös eri tarpeisiin, kuten juoksuun. Jäisellä kelillä juoksukin onnistuu rennosti, kun jalassa on kenkä, joka varmasti pitää.

Liukuesteet koko pohjalle

Kengän päälle vedettävä kuminen liukueste on edullisempi vaihtoehto nastakengälle. Sen pito-ominaisuudet ovat hyvät, ja näistä on hyvä aloittaa, jotta pääsee kokeilemaan, miltä hyvä pito jäällä tuntuu. Mallista riippuen näillä ei ole välttämättä mukava kävellä pidempää matkaa., koska kävelystä voi tulla ”muljuvaa”. Siksi jalassa olevan kengän kannattaa olla itsessään tukeva. Liukuesteiden hinnat vaihtelevat alle 10 € ylöspäin ja niitä on saatavilla marketeista. Lastenvaunuja työntävillä kannattaa tällaiset liukuesteet olla aina alakorissa varalla. Vaunuja on mahdotonta työntää jäistä mäkeä turvallisesti ilman kunnon kenkien kunnollista pitoa. Tällaiset liukuesteet on helppo vetäistä jalkaan, vaikka kävelisi vain autosta sisälle.


Liukuesteet voi vetää vaikka saappaiden päälle,
joka on loskakelillä kätevää.



Kantaosan liukueste

Liukueste, joka kattaa kantapään alueen on helpompi laittaa kengän päälle kuin koko pohjan peittävät liukuesteet. Pitoa on luonnollisesti vähemmän kuin niissä, mutta kävelymukavuus on näissä parempi. Kantaosan liukuesteitä on eri hintaisia. Edullisimmissa malleissa piikit ovat pidemmät, joka vaikuttaa kävelymukavuuteen. Laadukkaimmilla kantaliukuesteillä kävely on mukavaa, vaikka ne nostavatkin kantapäätä hieman. Hintaa näillä on parikymppiä.
Kantaosan liukueste on helppo pukea
kengän päälle.

Kitkakengät

Kitkakengät perustuvat samoihin ominaisuuksiin kuin autojen kitkarenkaat. Nämä kengät ovat usein tukevat ja hyvät kävellä, mutta valitettavasti jäisellä pinnalle niillä ei ole pitoa samalla tavoin kuin nastoilla. Vaikka varmasti niilläkin pito on huomattavasti parempi kuin tavallisilla kengillä. Kitkakenkiä on monen näköisiä ja ne voivat olla hyvä valinta, kun on hankkimassa talvikenkiä. Kitkakenkiin voi yhdistää kantaosan liukuesteet tai koko pohjan liukuesteet. Kitkakenkien hinnat liikkuvat 150-200 € välillä.

Nastojen vaihto

Joihinkin liukuestemalleihin tulee varanastoja mukana ja ne voi itse vaihtaa helposti. Myös suutarit myyvät varanastoja noin 1 € kappalehintaan. Laadukkaat liukuesteet kestävät pidempään, jolloin nastanvaihto tulee eteen jossain vaiheessa. Kumiset koko pohjan liukuesteet ovat kumia ja siksi niiden elinkaari on lyhempi.
 

Mihin laitan liukuesteet, kun astun sisätiloihin?

Liukuesteet tulevat käytössä märiksi ja likaisiksi. Mukana kannattaakin pitää muovipussia, mihin liukuesteet voi sujauttaa esim. kaupassa käynnin ajaksi. Liukuesteiden pukeminen vaatii usein sen, että pääsee istumaan. Kantaliukuesteet on helpompi laittaa jalkaan myös seisaallaan.

Kokeile nastoja jo tänään

Suosittelen ehdottomasti kokeilemaan liukuesteitä tai nastakenkiä, sillä se auttaa arjessa jäisellä kelillä. Liikkumisesta tulee helpompaa ja rennompaa, eikä jäiset kelit rajoita tekemistä niin paljoa. Kävelystä tulee taas mukavaa, kun joka askeleella ei tarvitse pelätä kaatuvansa. Hetken aikaan tietenkin kuluu siihen, että nastoihin alkaa luottaa ja askelluksesta tulee rentoa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti