maanantai 5. kesäkuuta 2017

Taittopyörällä suuri merkitys hyötyliikunnan kannalta

Kotihoidon esimies Kirsi Lehtonen-Pulli kokeili taittopyörää arjessaan.

Taittopyörän käyttö yllätti positiivisesti sen helpon ajo-ominaisuuksien vuoksi. Pyörää oli helppo käyttää ja koota ohjeiden mukaisesti. Ohjeet olivat aina matkassa mukana satulapussissa, jos ne pääsivät unohtumaan.


Asfalttitiessä olevien urien ja halkeamien kohdalla piti olla tarkkana, jotta pieni rengas ei ajaudu niihin. Pyörällä oli kuitenkin erittäin näppärä ja kätevä liikkua paikasta toiseen. Arkea voisi helpottaa, jos ohjaustankoon saisi tavaroiden kuljettamista varten korin tai sitten pitäisi olla läppäriä varten selkäreppu. Haasteita voi tulla matkaan, jos tarvitsee enemmän tavaraa mukaansa. Kotihoidon väki kuljettaa mukanaan hoitolaukkua hoitovälineineen eli se pitää ottaa myös huomioon pyöräillessä.


Taittopyörä mahdollistaa erittäin hienosti pyöräilyn ja joukkoliikenteen käytön yhdistämisen. Tällä on myös suuri merkitys hyötyliikunnan ja omasta terveydestä huolehtimisen kannalta. Pyörän ”työntöominaisuutta” kannattaa muistaa hyödyntää mahdollisimman paljon, etenkin jos on matkassa mukana kantamuksia. Itse tein havainnon, että kannettuna pyörä painaa esimerkiksi läppärilaukun kanssa jonkun verran. Etenkin rautatieaseman portaissa tämä kannattaa ottaa huomioon.


Taittopyörän käyttöönottokoulutusta pidin erittäin tärkeänä. Ilman sitä olisi pyörän käytön opettelu vienyt paljon aikaa ja virheitäkin olisi voinut sattua. Pyörän huolellinen kokoaminen osien paikalle kiinnittämisineen on turvallisen käytön kannalta mielestäni tärkeää.

Tarvittaessa taittopyörän voi taitella myös auton perän. 

Sinne se pyörä sujahti. 

________
Hyvinkään kaupungilla on käynnissä Kokeilupyörä 2.0 -hanke, jonka tavoitteena on testata erilaisia pyöriä kaupungin työntekijöiden käytössä. Tavoitteena on hahmottaa, minkälainen virkapyöräjärjestelmä palvelisi kaupungin eri yksikköjen työtä parhaiten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti