keskiviikko 10. joulukuuta 2014

Vierailjakirjoitus: Milla Hokkanen, opiskelija, Hyvinkään yhteiskoulun lukio

Jokainen meistä kulkee liikenteen seassa lähes päivittäin omassa kotikaupungissaan. Itse asun Hyvinkäällä ja käyn siellä myös koulua, joten liikenne on tärkeä osa elämääni. Liikenne on usein melko kiisteltykin puheenaihe; onko liikenne turvallista, onko autoja liikaa ja miten julkinen liikenne toimii.

Hyvinkään tilanne on mielestäni hyvä joihinkin muihin kaupunkeihin verrattuna. Vaikka en itse bussilla kuljekaan, en ole kuullut juurikaan moitteita niiden kulusta Hyvinkäällä, joten se tilanne lienee hyvin. Tämä saattaa toki johtua myös siitä, että Hyvinkää on aika tiiviisti rakennettu kaupunki, joten välimatkatkaan eivät ole kovin pitkiä. Juna-asemakin on lähes keskellä kaupunkia, joten sinnekin pääsee helposti. Junat myös kulkevat tarpeeksi usein, ainakin silloin kun ne ovat ajoissa... Talvisin junien myöhästelyn toki ymmärrän sääolojen vuoksi, mutta myöhästelyä on runsaasti myös kesäaikaan, joskin tämä ei ole yksin Hyvinkään liikenneongelma.

Autoilijoidenkin kantilta Hyvinkää on hyvä kaupunki, lukuun ottamatta muutamia ongelmakohtia. Näistä yksi on ainakin hyvinkääläisten keskuudessa jopa surullisenkuuluisa McDonald'sin ja Medicin Manin risteys Uudenmaankadulla. Itse ainakin pyrin välttelemään tätä risteystä (pyörälläkin) aina kun pystyn, sillä pidän sitä yhtenä Hyvinkään vaarallisimmista paikoista. Muuten Hyvinkää on autojen ja mopojen yms. kannalta melko turvallinen ja hyvin suunniteltu kokonaisuus.

Kävellenkin Hyvinkäällä pääsee paikasta toiseen erittäin sujuvasti ja helposti. Kävelyteitä on lähes jokaisen autotien vieressä, usein myös molemmin puolin tietä. Suojateitäkin riittää tarpeeksi, joskin on paikkoja, joissa voisi olla liikennevalot. Esimerkiksi Kauppalankadulla Munckinkadun risteyksestä on lähes mahdotonta päästä aamuruuhkassa tien yli.

Pyörällä tämä sama ongelma pätee edelleen. Itselleni pääasiallisena pyöräilijänä kyseinen risteys on myös yksi niistä, joita pyrin välttelemään (Uudenmaankadun lisäksi). Toisin kuin Hyvinkään kävelyteissä, pyöräteissä olisi mielestäni hieman parannettavaa. Tälläkin hetkellä Sähkökadun ja Urheilukadun taitteessa on rakennustyömaa, joka tukkii pyörätien kokonaan. Toisella puolella tietä toki on jalkakäytävä, mutta siinä en saisi ajaa, sillä ikää on jo yli 12 vuotta. Tuleehan sitä pitkin kuitenkin ajettua, sillä viimeksi kun ajoin lain mukaisesti kävelytien vieressä autotiellä, jäin melkein auton alle. Sen kerran jälkeen ei ole juuri innostanut tien reunaa ajella.

Talvisin teiden kunnossapidossakin olisi parantamisen varaa. Talvisinkin tulee kuljettua kouluun polkupyörällä, jolloin jäisiä teitä kulkeminen on hankalaa ja myös vaarallista. Olen muutamaan kertaan viime talven aikana kaatunut melko ikävästi, enkä ole kyllä ainoa. Samaiset tiet eivät ole kyllä kävelijöidenkään kantilta kovin turvallisia.

Suurin ongelma Hyvinkään liikenteessä kuitenkin ovat ihmiset itsessään. Monet kulkevat liikenteessä varomattomasti, niin kävellen, pyörällä, mopolla kuin autoillakin. Jos jokainen katsoisi vähän enemmän omaa liikkumistaan, olisi liikenne turvallisempi paikka jokaiselle ja onnettomuuksienkin määrä vähenisi. Loppujen lopuksi, jokainenhan on siellä liikenteen seassa ja haluaisi muidenkin ajattelevan turvallisuutta kulkiessaan.

Hyvinkää on kaikesta huolimatta mielestäni turvallisempi kuin moni muu paikka. Liikkuminen paikasta toiseen on tehty helpoksi niin monelle mahdolliselle kulkuneuvolle kuin mahdollista, mitä arvostan Hyvinkäässä paljon. Hyvinkään liikenne onkin toimivaa ja miellyttävää, ainakin omasta näkökulmastani.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti