tiistai 19. maaliskuuta 2019

Vuoden 2018 parhaat pyöräilyteot: Sattulan kylätie, Turun ympärivuotiset kaupunkipyörät ja Konecranesin yhteiskäyttöpyörät Hyvinkäällä


Vuoden pyöräilyteoiksi etsittiin uusia ja rohkeita tapoja edistää pyöräilyä. Valintakriteereitä olivat vaikuttavuus, hauskuus, kekseliäisyys ja julkisuus. Pyöräilykansan tekemien lukuisten ehdotusten joukosta valittiin seuraavat kolme parasta tekoa. Kisan järjestivät Pyöräilykuntien verkosto ja Suomi Pyöräilee -hanke.
 




Konecranesin työntekijöilleen tarjoamat yhteiskäyttöpyörät Hyvinkään rautatieaseman ja työpaikan välisille matkoille ovat uusi ja rohkaiseva esimerkki julkinen-yksityinen -yhteistyöstä, jonka avulla on lisätty pyöräilyä osana arkipäivää ja parannettu työntekijöiden hyvinvointia. 
 

-          Työntekijät pääsevät kätevästi töihin ja ovat onnellisia, melko yksinkertaista! sanoo asiantuntija Sari Pietilä Konecranesista.
 

Konecranesin työntekijät saivat elokuussa 2018 käyttönsä yhteiskäyttöisiä polkupyöriä työmatkoillaan Hyvinkään rautatieasemalta Konecranes-tehdasalueelle. Pyörissä on älylukot, jotka toimivat puhelimeen ladattavalla sovelluksella. Kyseessä on suljettu järjestelmä, joten pyörät tai pyöräasemat eivät näy sovelluksessa muille kuin Konecranesin työntekijöille. Marraskuussa pyöriin vaihdettiin nastarenkaat. 

Järjestelmää kokeiltiin ensiksi kolmen kuukauden ajan. Kokeilun kustannuksista vastasivat Konecranes ja Hyvinkään kaupunki. Kokeilun päätyttyä Konecranes on ottanut pyörät pysyvään käyttöön ja vastaa yksin järjestelmän kustannuksista. Hyvinkään kaupunki mahdollistaa järjestelmän tarjoamalla rautatieasemalla luvan pyöräaseman sijoitukseen. Käytännön toteutuksen hoitaa Valpastin Oy.
 

-          Parhaillaan neuvotellaan järjestelmän laajentamisesta alueen muihin työpaikkoihin, kertoo toimitusjohtaja Mari Päätalo Valpastin Oy:stä.
 

Järjestelmän tavoitteena on erityisesti parantaa yhteyksiä junalta työpaikalle sekä mahdollisuutta työpäivän aikaiseen asiointiin. Järjestelmä on madaltanut kynnystä pyöräilyyn sekä joukkoliikenteen ja pyöräilyn yhdistämiseen.
 

-          Tällaisten sujuvien matkaketjujen edistäminen on yksi Hyvinkään kaupungin Kestävä liikkuminen -ohjelman tavoitteista, sanoo liikennesuunnittelija Marjukka Aronen Hyvinkään kaupungilta.
 

-        Kaupungin rahallisella rohkaisulla iso työnantaja sai yhteiskäyttöiset pyörät. Tämä toimintamalli on monistettavissa kymmenille muille paikkakunnille ja satoihin työpaikkoihin, iloitsee Pyöräilykuntien verkoston toiminnanjohtaja Matti Hirvonen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti